Geek.Informator.ua До сайту

Використання баґу з камерою під час турнірів у CS:GO — уже 37 тренерів потрапили в бан

CS GO

Пам’ятаєте, ми вже розповідали про баґ із камерою для тренерів у CS:GO? Він дозволяв фіксувати камеру в деяких місцях карт, тим самим слідкуючи за переміщеннями команд противників. Якщо забули, ось вам посилання. Так от, тоді бани також полетіли командам та тренерам, але комісія з чесної гри в CS:GO вирішила перевірити й більш ранішні випадку використання цього баґу.

Отже, підсумок такий: 37 тренерів команд «полетіли» в бани. Це при тому, що комісія перевірити встигла тільки меншу частину демок із 2015-го року. Далі може бути більше. За цей час встигли зафіксувати чимало випадків використання помилки розробників.

Отже, що тепер? Ціла купа команд залишилася на деякий час без своїх тренерів. Вони отримали бани на різні проміжки часу, але рахунок йде на більше, ніж півроку для кожного, або навіть декілька років блокування! Декому вдалося трохи зменшити собі покарання за зізнання або ж допомогу в розслідуванні. Критерії такі:

Список обвинувачених:

Система покарань поки не ідеальна. Наприклад, важко перевірити деякі твердження звинувачених. Так, колишній тренер Faze Clan Роббан, який «пійманий» тільки один раз, виступив проти свого покарання. Він стверджує, що піймав баґ тільки один раз і випадково, після чого ніяк не міг змінити положення камери. За його словами, він тоді вимкнув мікрофон, і його команда через цей баґ догравала матч без нього. Вона тоді, до речі, програла 1:16.

Йдемо далі — у списку ви могли помітити таких колишніх тренерів від NAVI, як Сергій «Starix» Іщук та Андрій «Andi» Прохоров. Їх піймали на використанні баґу у 2017-му році. Керівництво клубу Natus Vincere не стало відсижуватися, та прокоментувало ситуацію.

Згідно з заявою, про цю ситуацію ніхто з них не знав.

Ми дотримуємося правил чесної гри, тому вважаємо за необхідне принести вибачення клубам Ninjas in Pyjamas, Tricked Esport і вболівальникам, які так чи інакше постраждали від дій наших минулих тренерів.

Із заяви NAVI

Що ж, розслідування продовжується. За офіційними даними комісії з чесної гри в CS:GO, поки що проаналізовано тільки 20 % усіх матчів, що планують переглянути. Спростити їм задачу можуть тільки самі винуватці, якщо завчасно зізнаються в тих чи інших порушеннях.

У будь-якому випадку, якщо за 20 % перевірених матчів знайшли стільки випадків, то важко уявити, скільки тренерів та на який термін опиняться в блокуванні. Це може доволі сильно підкосити світовий кіберспорт. Щонайменше, чималу кількість команд, оскільки значну частину професійних тренерів можуть просто «вивести з гри». Остаточні підсумки розслідування мають оголосити під кінець жовтня.