Geek.Informator.ua До сайту

Декілька користувачів Steam подали до суду на Valve

До Каліфорнійського федерального суду надійшов позов від п’яти користувачів Steam, які звинувачують Valve Corporation у перешкоджанні конкуренції на ринці ПК-ігор. За словами позивачів, стандартні ціни проєктів на всіх ПК-платформах не відрізняються, бо Valve змушує до цього розробників, які розміщують свої творіння у Steam.

На думку позивачів, на це сприяє положення MFN (most favoured nation) у контракті, який Valve укладає в якості дистриб’ютора. За ним розробники, встановлюючи ціну на свою гру, зобов’язуються продавати проєкт у Steam за тією ж вартістю, що й на інших ПК-платформах. Позивачі стверджують, що у сфері дистрибуції цифрових версій ігор з’явився «штучний бар’єр», який не дозволяє компаніям-новачкам конкурувати.

Якби цей ринок працював, як задумано, положення MFN в Steam не існувало, а платформи могли б встановлювати різні ціни, то конкуренти Steam могли б надавати той же (або вищий) відсоток доходу для розробників при більш низьких цінах для споживачів.

Наразі Valve ніяк не прокоментувала ситуацію. Нагадаємо, що раніше Єврокомісія оштрафувала компанію в числі інших ігрових видавництв за порушення антимонопольного законодавства через те, що ті продавали ігри в Steam з прив’язкою до регіонів. Valve збирається оскаржити рішення.