Geek.Informator.ua До сайту

Огляд Wondershare Filmora9

Wondershare-Filmora-9.2.11.6

Якщо ви ще не помітили, то наша Інтернет-спільнота успішно перейшла від епохи споживання контенту в епоху його виробництва. Зараз хто завгодно може встановити програму для монтажу, нарізати улюблені моменти з ґеймплею, і маючи дрібку удачі, стати знаменитістю. Власне, він цілком може зробити це й за допомогою Wondershare Filmora9, героя сьогоднішнього огляду.

Позиціонування й ціна

Filmora9 — програма для нелінійного відеомонтажу, яка завантажується з офіційного сайту. За потужністю вона знаходиться нижче значно більш поширених додатків на зразок VEGAS або Premiere Pro, але і відчутно простіша, як у плані освоєння, так і в плані ціни.

Базова версія програми доступна абсолютно безкоштовно, й обмеження накладаються тільки в плані водяної марки, а також пари дрібниць, які не завадять вивчити Wondershare Filmora9 досконально. Вартість платної версії починається з $ 40 в рік, або покупки «назавжди» за $ 60. Це дорожче, ніж старенький VEGAS на розпродажі в Steam, але непропорційно дешевше, ніж Adobe Creative Suite.

Крім того, на сайті програми доступні пакети з ефектами, які можна придбати окремо — але там теж можна отримати ласощі безкоштовно. Деякі — просто за підписку на розсилку новин.

Втім, це не має ніякої різниці, якщо Wondershare Filmora9 виявиться занадто слабкою, і не виконає своїх завдань. На щастя, у неї є всі задатки потужного інструменту, хоча й питань до неї виникає досить.

Інтерфейс Filmora9

Почнемо з найпростіших кроків. З дизайну та інтерфейсу. Він звичний для хоч трохи досвідченого режисера монтажу, але при цьому й новачкові буде просто його вивчити. А якщо не будете знати, що робити, по посиланню тут розповідається про ази управління, функції інтерфейсу й базові налаштування. Доступні і відео, і текст з ілюстраціями.

Простота в розумінні приходить із ціною. По-перше, ви не можете змінити порядок робочих областей, тільки їх розмір. Тобто, для роботи з двома або трьома моніторами програма вже підходить погано. Ну й дуже дивна поведінка оверлею загалом. Програма не поводиться, як будь-яка інша в Windows.

Вона не згортається / розгортається при подвійному натисканні на область зверху, тільки після натискання на іконку, або перетягування з натисканням у певну область, праворуч від назви проєкту. Я вважаю, що справа банально у відсутності будь-якої адаптації під різні розміри екрану. Це дивно, але це дрібниця.

Базові інструменти й не тільки

У плані можливостей — перед нами є всі базові фішки будь-якого нелінійного інструменту для монтажу відео. Магнітна склейка, масштабування, додавання аудіо й ефектів, збереження в найпопулярніших форматах, багатошаровий монтаж, безпечні області.

Дивно, але є навіть базові налаштування тривимірного звуку, можливість запису голосу, і навіть маленька бібліотека стічних музичних композицій і аудіоефектів. Встановлених ефектів взагалі велика кількість. Не надмірно, до повної втрати орієнтації в просторі, але достатньо, щоб урізноманітнити відео і пресетами кольору, і переходами, і колажами.

Більш того, у Wondershare Filmora9 є величезна перевага програми для нелінійного монтажу 2020 року. В еру ШІ й діпфейківв. Тому ви спокійно можете накинути на відеофайл з особою спеціальний ефект — скажімо, мозаїку або особа злісного «когось», і програма сама зробить трекінг ключових точок.

Ентузіазм трохи згасає, коли розумієш, що ніяких налаштувань, крім вкл/вимк, у цих ефектів немає. Зате в самого відеофайлу, при подвійному на нього кліці на таймлайн, є купа опцій, включаючи швидкі налаштування хромакею, стабілізіацію й навіть тінь! Інструменти, хоч і не ультра-потужні, але вкрай приємні й завжди під рукою.

Продуктивність

Експорт проєктів доступний у декількох форматах, дозволах і не тільки. Правда, для експорту в будь-якому вигляді необхідний логін у профіль Wondershare ID. На щастя, одноразовий, після чого ви зможете рендерити відео навіть без доступу до Інтернету.

Скажімо так: Wondershare Filmora9 розкішно розподіляє навантаження між процесором і відеокартою, не в приклад дещо якому додатку від Adobe, і — можливо — навіть знаходиться на рівні DaVinci Resolve.

Зрозуміло — для активації прискорення GPU вам потрібно включити цей пункт у налаштуваннях програми. І ми не маємо ні найменшого поняття, наскільки широкі можливості в даного прискорення, які відеоядра підтримуються й так далі. Але факт — навантаження CPU/GPU відмінно балансується, і це круто.

А якщо вам і цього буде недостатньо, то є в тому числі й підтримка проксі! Більш того, додаток сам буде пропонувати вам створювати їх для роботи з відеофайлами 4К і, у теорії, навіть більше. Причому вони навіть мережевими можуть бути.

Недоліки

Звичайно, на українську мову сподіватися не доводиться. Проте, немає жодних претензій до англомовного інтерфейсу, тому проблем не має виникнути навіть із мінімальними знаннями іноземної мови.

Також дуже хотілося б у наступному оновленні отримати можливість змінювати комбінації клавіш. Весь список тут, і він не найочевидніший, тому змінити окремі позиції було б дуже й дуже вигідно.

Підсумки по Wondershare Filmora9

Якщо розглядати її як першу програму для нелінійного монтажу, то Wondershare Filmora9 дуже хороша. Досить проста, зручна й дуже функціональна, вона підійде для вашого першого відео на YouTube, дасть уявлення про можливості ШІ для монтажу відео, а також познайомить із базовою корекцією кольору і LUT-ами. Проте, для складних завдань, програми, очевидно, не вистачить. Під них уже є FilmoraPro, про яку ми поговоримо якось іншого разу.