Geek.Informator.ua До сайту

Школярів звинуватили в тероризмі за те, що вони в Minecraft вирішили збудувати та підірвати будівлю ФСБ

Minecraft

Звичайно, здебільшого ми намагаємося уникати новин із тої Росії, але тут уже було важко пройти мимо. Отже, коротко про ситуацію та без зайвого. Повідомляють про все це декілька більш-менш адекватних російських ЗМІ з посиланням на власні джерела та телеграм-канал Baza. Оскільки дані сходяться, поки його й візьмемо за основу як відкрите джерело.

Ще влітку почалася ця історія з переслідуванням 14-річних підлітків. Тоді на канікулах декілька хлопців із Канську вирішили розклеїти містом листівки на підтримку студента Азата Міфстахова. Він просто зараз під слідством у ФСБ за те, що наче причетний до закидування офісу «Єдиної Росії» димовою шашкою, і справа там закрутилася не на жарт. Проте, зараз про інше.

Хлопці якось не подумали, та одну з листівок вліпили на будівлю місцевого управління ФСБ. Уже на наступний день декількох хлопців затримали. Тоді з ними побалакали та відпустили, але взяли та відібрали телефони. Не будемо зараз про права їхні, але у ФБС швидко отримали доступ до переписок хлопців. Там вони знайшли їхнє обговорення ситуації та купу неприємних думок про себе. Проте найбільше їх розлютило те, що хлопців вирішили для жарту збудувати в Minecraft будівлю ФСБ та потім її підірвати.

Далі 14-річні хлопці на наступний же день знову опиняються на допиті. Тепер розмова пішла значно жвавіша — замість хуліганства у звинуваченнях уже значилися виготовлення небезпечних хімічних речовин, петард, анархізм, та ФСБ в Minecraft окремим пунктиком.

Отже, двоє хлопців зізналися в усьому одразу, та відправилися під домашній арешт до появи додаткових даних. Третій «підозрюваний» відмовився зізнаватися, і потрапив у СІЗО. Цікавіше ж бачити саме формулювання звинувачення: спочатку воно було «Проходження навчання в цілях втілення терористичної діяльності». Ну тобто, такий-собі «тренажер для юних терористів у Minecraft». Тепер чомусь статтю вирішили змінити на повноцінну «Організацію терористичної спільноти та участь у ній».

За законами РФ, за таку статтю можна й довічне отримати. Звичайно, не підлітку, але і йому можуть усі 10 років впаяти.

У цій ситуації можна довго говорити про те, що хлопці й дійсно, такі-сякі, самі на правоохоронців гнали, але чи хто цього не робив де-інде? Їхній спосіб передати через Minecraft те ж саме, що говорять на кухнях 70% дорослих, тепер вартий того, аби запихувати їх під слідство з такими звинуваченнями? Формулювання звинувачення як «Проходження навчання в цілях втілення терористичної діяльності» вже чітко окреслює ситуацію. Висновок тут доволі простий: якщо ви у РФ, то не потрапляйте на очі ФСБ, бо там вони швидко знайдуть для вас чимало цікавих статей у законі. А краще ще й у відеоігри не грати, бо як дізнаються, умовно, що ви у якійсь частині Call of Duty росіян стріляєте, бо їх там антагоністами зробили, то ховайтесь у жито…