Geek.Informator.ua До сайту

Маск представив оновлений чип для імплантації в мозок

Ілон Маск

Під час публічної презентації компанія Ілона Маска показала свій оновлений чіп Neuralink. Глава корпорації поділився результатами тестування його творіння. Нейроінтерфейс розміром із монету вдалося успішно вживити в мозок двох свиней. Найближчим часом Маск хоче випробувати свою розробку на людині.

Чип розміром 23 на 8 мм має назву Link. Маск порівняв його з попередньо версією. Сказав, що вона була надто громіздкою з його зовнішнім передавачем, який чіплявся за вухо. У новій версії вся електроніка вміщена в сам чіп.

За словами мільярдера, технологія призначена для лікування хвороб, таких як параліч, епілепсія, хвороба Альцґеймера, навіть травми спинного мозку. Презентація покликана знайти талановитих спеціалістів для роботи з проєктом, а не заради інвестицій.

Нейроінтерфейс автоматично вжилюватиме робот-хірург через череп, а підключатиметься він до гнучких ниток головного мозку. Пристрій непомітний, оскільки буде повністю прихованим і не відчуватиметься носієм. Це стане можливим завдяки тому, що Link зливатиметься з кісткою черепа і його не буде видно ззовні.

Маск запевняє, що імплантування чіпу триватиме не більш ніж годину, а в анестезії потреби немає. Пацієнт зможе піти додому в той же день після операції.

Оновлений чіп зможе транслювати музику і підєднуватися до інших пристроїв через Bluetooth. Активність мозку зчитується всередині чіпу. Дані з інтерфейсу й на нього передаються бездротовим зв’язком. Наразі розробляється додаток, який дозволяє керувати Link на відстані 10 метрів (сподіватимемося, що в такий спосіб нашим мозком ніхто не заволодіє). Заряджатиметься чіп за допомогою магнітної зарядки. Батареї пристрою вистачає на один день.

Мільярдер поділився успішними результати тестування Link. За два місяці до презентації в мозок двох свиней вживили чіпи цього виду.

Це як Fitbit з дротами у вашому черепі. Перед вами здорова та щаслива свинка з імплантом, який стоїть уже пару місяців і чудово працює.

Ілон Маск

Творець додає, що видалення імплантату також не зашкодить. Одній із піддослідних вийняли чіп. Тварина й далі почувається добре. Саме тому Neuralink за бажанням можна видаляти або ж оновлювати й це не матиме негативних наслідків.

На презентації поки що продемонстрували тільки зчитування сигналів мозку. У майбутньому компанія хоче, аби чіп вмів ще й записувати дані з метою лікування людей.

У липні 2020 року винахід Маска оцінили як інноваційний продукт. Поточні тести показують максимальні оцінки в усіх категоріях. Тому компанія готується до перших тестів на людях. Також у майбутньому очікується отримання ліцензій та всіх необхідних дозволів.